Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Väckelsemöte”
efter besked i Norge

25 maj 2015
I fredags offentliggjorde den norska hälsoministern Bent Höie en rad satsningar på läkemedelsområdet. Förslagen möttes av applåder i farmaceutkretsar och svenska apoteksbranschen vill att svenska beslutsfattare blickar västerut.

Under huvudmålet att ”säkra god kvalitet vid läkemedelsbehandling” presenterade ministern flera konkreta förslag som berör apotek och farmaceuter.

Bland förslagen finns en utredning av en gemensam läkemedelslista och en plikt för kommuner att se till att systematiska läkemedelsgenomgångar genomförs på sjukhem.

Regeringen vill också utvärdera om ”oppstartveiledning”, baserat på erfarenheterna från branschens lyckade pilotprojekt, ska bli en permanent tjänst på apoteken.

En utredning av möjligheterna att införa standardiserade rådgivningstjänster inom bland annat astma och kol (liknande det svenska projektet strukturerade läkemedelssamtal på apotek) föreslås också.

En annat förslag som ska utvärderas är ett nytt receptfritt sortiment, som bara får säljas i samband med rådgivning från en farmaceut (farmasøytutlevering). Det påminner om e som flera svenska aktörer föreslog inom ramen för den Nationella läkemedelsstrategin häromåret.

Andra utredningsförslag gäller:

– En genomgång och utvärdering av det så kallade trinnprissystemet och apotekens avanser under 2016.

– Framtagande av ett mer robust system för införande av vacciner i offentlig regi och ett vaccinprogram för vuxna.

I Norge välkomnas många av förslagen av såväl farmaceuternas organisationer som apoteksbranschen, även om regeringen också får viss kritik för att föreslå lite väl mycket fortsatta utredningar. Bland farmaceuter i lokalen där förslagen presenterades rådde närmast en känsla av väckelsemöte, skriver Farmatid.

Även Sveriges Apoteksförening välkomnar den norska utvecklingen.

– Jag förväntar mig att den svenska regeringen skyndsamt tar intryck av vad som händer i vår omvärld och tar frågan vidare också i Sverige. Som land halkar vi än så länge efter i utvecklingen. I Sverige står apoteken redo att axla ett större ansvar för att bidra till bättre läkemedelsanvändning och hälsa, säger Robert Svanström, föreningens chefsfarmaceut, i en presskommentar från i fredags.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...