Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Svårt reglera priser”

9 december 2016
Apoteksutredningen ska undersöka en eventuell prisreglering på ”U-läkemedel”. Men apoteksbranschen menar att frågan om lägre pris till kunderna redan har en lösning.

Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, ser frågan om läkemedel utanför förmånen (”U-läkemedel”) som den viktigaste i apoteksutredningens utökade uppdrag som regeringen klubbade igår.

– Utredningen ska titta på om det är möjligt att reglera priserna, och det är väl bra att man analyserar huruvida det är möjligt. Min bild är dock att detta kommer att vara mycket svårt juridiskt om det medför en negativ särbehandling av apoteksbranschen relativt läkemedelsindustrin. Förmånssystemet är helt enkelt det instrument som staten har till förfogande för att kontrollera priserna på läkemedelsområdet, säger han.

Han understryker att apoteksbranschen välkomnar bättre prispress i det omdebatterade segmentet.

– Utbytbarhet borde gälla här och det är ju också något som TLV föreslagit. Staten borde på detta sätt lägga över prispressarkraften på apoteken, det skulle säkerligen ge resultat i form av lägre priser, säger Johan Wallér.

– Sedan ska man komma ihåg att vi till stora delar har sett en prispress i systemet utanför förmånen redan idag, det gick exempelvis nyligen att köpa en ask paracetamol för under tio kronor hos en apoteksaktör.

Transparensen kring kedjornas prissättning på U-läkemedel, som debatterades häromåret, har ökat på senare tid.

Sajten medicinpriser.se samlar exempelvis prisuppgifter från alla större apoteksaktörer vilket ger möjlighet till snabba prisjämförelser online.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.