Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Staten ovetande om effekter av AG:s modell

29 oktober 2014
Att patienter med dyra läkemedel kan bli en svidande förlustaffär för enskilda apotek inom statliga Apoteksgruppen var en nyhet för den ansvarige bolagsförvaltaren.

Som Svensk Farmaci skrev i flera artiklar häromveckan kan enskilda apotek inom statliga Apoteksgruppen (AG) gå back på enskilda kunder med dyra läkemedel – ibland med flera tusenlappar.

Det beror på att dyra läkemedel driver upp omsättningen för det enskilda apoteket, vilket ger en högre avgift till AG:s servicebolag. Men samtidigt är ersättningen till apoteken enligt handelsmarginalen alltid maximalt omkring 170 kronor per expedition.

Enligt källor till Svensk Farmaci har detta gjort att patienter med dyra läkemedel hänvisats till apotek inom andra kedjor.

Svensk Farmaci kontaktade Lars Erik Fredriksson, statlig bolagsförvaltare för Apoteksgruppen.

– Vi är förstås bekanta med Apoteksgruppens affärsmodell och hur handelsmarginalen är utformad. Men de här effekterna av modellen var en nyhet för mig, säger han när Svensk Farmaci redogör för saken.

Hur ser du som ägarrepresentant på detta?

– Jag får avvakta med att kommentera tills jag satt mig in i saken i detalj, säger Lars Erik Fredriksson.

Mer information senare.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...