Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Regioner överväger att runda apoteken

13 september 2017
Då vissa apotek tar höga överpriser för specialkost överväger nu Region Uppsala att upphandla sådana livsmedel själva.

Svensk Farmaci har i flera artiklar skrivit om några apotek inom Apoteksgruppen som tar ut väldigt höga priser för specialkost till barn och ungdomar – och låter landstingen betala.

I region Uppsala och de andra landstingen som ingår i samarbetet Sjuklövern finns nu tankar på att ta över hanteringen av specialkost istället för att som idag låta apoteken sköta det.

– Vi har lyft frågan med överpriser på specialkost till Apoteksmarknadsutredningen men om det ska ske någon övergripande förändring av regelverk tar det lång tid. Det vi kan göra nu är att själva börja upphandla specialkost till barn och ungdomar, säger Thomas Lindqvist, vice ordförande för läkemedelsrådet i Uppsala-Örebroregionen.

Han berättar att det ska fattas ett beslut nu under hösten om Sjuklövern ska genomföra en upphandling.

Är det rätt att några få apotek som missköter sig ska orsaka att alla apotek mister den här verksamheten?

– Jag tycker att det är olyckligt att det blir så och jag skulle hellre önska att vi kunde få fastställda priser från TLV så snart som möjligt. Men vi måste få reda på vad vi betalar och vi kan inte göra ett undantag så att just de här apoteken inte får sälja specialkost. Jag skulle också önska att Apoteksgruppen centralt hade tydliga riktlinjer för priser för sina delägare.

I Västra Götaland sköter redan regionen själv hanteringen av specialkost till barn och ungdomar sedan några år tillbaka. Enligt Rolf Färnlöf, ordförande i ledningsrådet för läkemedelsnära produkter, har det gått bra och det finns inga planer på att åter överlåta det ansvaret på apoteken.

– I och med att vi själva beställer specialkost på det här sättet har vi en enorm transparens och kan ta fram detaljerad statistik, vilket kommunerna som har ett visst kostnadsansvar ibland efterfrågar. Vi levererar varorna hem till patienterna och vad vi vet är de nöjda med hur det fungerar, säger han.

Fler artiklar om överpriserna kan du läs här, här och här.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...