Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ivo i väst befarar fler fall med förfalskade recept

9 maj 2017
Det finns risk för att problemet med farmaceuter som manipulerar recept är större än vad man tidigare har trott. Den slutsatsen drar Ivo efter att tre misstänkta fall av receptmanipulation upptäcktes på kort tid i västra Sverige.

I går rapporterade Svensk Farmaci om att Ivo nu är klar med sin utredning av en farmaceut i Västsverige som manipulerat recept. Två ytterligare farmaceuter utreds av myndigheten, också de misstänkta för att receptförfalskningar. Samtliga tre är föremål för polisiära förundersökningar. De misstänkta förfalskningarna har skett på olika apotek av olika farmaceuter som inte har något känt samröre med varandra.

Kristina Bramstång, jurist och inspektör på Ivo som utreder ärendena, berättar att det finns en oro på myndigheten för att det kan finnas fler oupptäckta liknande fall.

– Om vi upptäcker tre sådana här receptmanipulationer på kort tid i vår region kan det finnas fler fall i andra delar av landet som vi inte känner till. Sådana här förfalskningarna är lätta att åstadkomma, men de är svåra att upptäcka, säger hon.

De tre fallen i Västsverige kom till Ivos kännedom på olika sätt under förra året. I ett ärende anmälde en apoteksanställd misstänkta fel till myndigheten. I ett annat fall fick Ivo ett anonymt tips om att det hämtades ut oväntat mycket tillväxthormon i ett visst område i regionen. Efter granskning från Ivo kunde myndigheten koppla de uthämtade hormonpreparaten till en farmaceut som arbetade på apotek.

– Den volym som hämtades ut var så stor att vi inte bedömer det som sannolikt att det var för eget bruk som farmaceuten förfalskade recepten, säger Kristina Bramstång.

I det tredje fallet var det primärvården som hade noterat en oväntad kostnadsökning och anmält det till Ivo.

– Då började vi granska förskrivningsmönster hos läkare och kunde konstatera att inget fel hade skett på de vårdcentraler som kunde vara aktuella. Vi kunde i stället koppla den oväntat höga kostanden för läkemedel till en farmaceut anställd på ett apotek, berättar Kristina Bramstång.

I det fallet var det varken särskilt dyra läkemedel eller narkotikaklassade läkemedel, men det var en stor mängd vilket var orsaken till kostnadsökningen inom primärvården.

– Vi vet ännu inte vad syftet var och farmaceuten nekar till att ha manipulerat några recept överhuvudtaget, säger Kristina Bramstång.

Kristina Bramstång och Ivo sydväst har, efter samråd med myndighetens ledning, tagit kontakt med andra myndigheter inom hälso- och sjukvårdsområdet för att föra en dialog om hur liknande fall ska upptäckas och undvikas.

– Vi har haft ett inledande möte med Läkemedelsverket, E-hälsomyndigheten och TLV och planerar ett nytt möte, men det blir nog först till hösten eftersom vi inte är klara med utredningarna av två av fallen.

Hon berättar att de olika regionala avdelningarna på Ivo också har kontakt med varandra om den här sortens ärenden. Även om det förekommer andra fall där farmaceuter misstänks för receptmanipulation sticker fallen som uppdagats i Västra Götaland ut i det att förfalskningarna skett systematisk och i stor omfattning.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Kommentarer inaktiverade.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Vilket är ditt intryck av den nya apoteksutredningen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...