Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Höga priser och lockerbjudanden får kritik från ledning

21 juni 2017
Från Apoteksgruppen kommer nu central kritik mot apotek som bjuder på egenavgiften och kommer med lockerbjudanden till patienter med specialkost – men höjer priset och låter landstingen stå för notan.

Tidigare i dag har Svensk Farmaci rapporterat om att tre apotek inom Apoteksgruppen lockar kunder med åkband och fri entré på nöjesparker om de köper sina speciallivsmedel hos dem. Kunderna som köper via apoteken slipper också egenavgiften och de får sina livsmedel levererade till hemmet.

En tidigare prisjämförelser visade att samma apotek tog betydligt mer betalt för specialkost än andra apotek. Då det rör sig om subventionerade livsmedel hamnar kostnaden på skattebetalarna.

Svensk Farmaci har sökt Apoteksgruppens ledning för en kommentar och kedjans kommunikationschef Maria Mårfält svarar i mail att ledningen instämmer i kritiken, men inte kan tvinga entreprenörerna att sänka priserna.

”Vi har noterat att aktuella försäljningspriser kraftigt skiljer sig från våra rekommenderade priser och påtalat det orimliga i detta för apoteksägarna. Även om den prissättning som tillämpats inte strider mot gällande lag eller föreskrift instämmer vi i det olämpliga med hög prissättning. Som frivillig apotekskedja har vi dock, enligt konkurrenslagstiftningen, inte möjlighet att styra prissättningen hos de anslutna medlemsföretagen”, skriver hon.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...