Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Flexpension in i nytt kollektivavtal

3 maj 2017
Möjlighet till flexpension och deltidspension är nyheter i det treåriga avtal som Sveriges Farmaceuter tecknat med Almega.

– Vi har valt att fortsätta med ett sifferlöst avtal eftersom arbetsmarknaden för farmaceuter är så pass bra och med så pass goda möjligheter till löneutveckling, säger Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg till Svensk Farmaci.

De som berörs av det nya avtalet är medlemmar anställda på Apoteksgruppen, Apoex, Svensk Dos och APL samt hos ytterligare några apoteksaktörer.

I och med det nya avtalet skrivs rätt till flexpension och deltidspension in. Flexpension innebär rätt att gå ner i arbetstid i högre ålder och att arbetsgivaren avsätter mer pengar till de anställdas tjänstepension.

Andra nyheter i avtalet är en ändring i reglerna kring ersättning för beredskap. Tidigare har all sådan ersättning varit lika hög. Nu skiljer den sig åt beroende på om beredskapen kräver att den anställda måste infinna sig på arbetsplatsen eller kan arbeta på distans.

– Det här är ett avtal som strävar efter att fortsätta utveckla verksamheten lokalt och att hitta lokala lösningar, säger Christer Borg.

Som exempel nämner han att semesterregler har reglerats lokalt med flera företag.

För anställda på Apoteket AB, Kronans Apotek, Lloyds Apotek och Apotek Hjärtat har inget avtal slutits än då förhandlingar fortfarande pågår mellan fackförbunden och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel där de fyra apotekskedjorna ingår.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer