Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Dosflytten bra för de äldre”

Regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm menar att införandet av konkurrens på dosmarknaden på sikt är positivt för de äldre, även om det varit inkörningsproblem.

Eva Nilsson Bågenholm, läkare och regeringens nationella äldresamordnare med uppdrag att hålla ihop satsningen på de mest sjuka äldre, anser inte att sommarens doskaos i region Skåne, Halland och Västra Götaland är ett svek mot de äldre och sjuka.

– Nej, jag tycker inte att det är ett svek, men många har naturligtvis haft det jobbigt när det inte har fungerat under sommaren, säger hon.

Samtidigt pekar hon på att skälen bakom förändringen är goda.

– Tanken är ju att det ska bli bättre för de äldre. Konkurrensen i sig ska ju göra så att vi får bättre dostjänster, säger hon.

Hittills har många läkare upplevt det för komplicerat att ändra ordinationer i dossystemet vilket gjort att dospatienters medicinering inte justerats lika ofta som andras.

– Man har inte satt ut läkemedel som man kanske borde ha gjort. Eller så har läkemedlen satts ut på sjukhuset, men inte i dosordinationen och så fortsätter patienterna med den gamla behandlingen när de kommer hem, säger hon.

Något som konkurrensen mellan dosleverantörerna kan bidra till att fixa till, hoppas hon.

– Förhoppningen är ju att med fler utförare så kommer dostjänsten utvecklas så att det blir ett enklare system för förskrivande läkare så att man faktiskt gör de justeringarna som man tycker sig behöver göra, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Dessutom innebär ju nya aktörer på dosmarknaden en ganska ordentlig besparing för landstingen, även för de landsting som inte har fått en ny leverantör eftersom även Apoteket har sänkt sina priser, berättar hon.

– Det man ser nu är att de kostnader som man tidigare haft för dossystemet är betydligt lägre idag, något som kan användas till många olika saker som bättre läkemedelsanvändning eller helt andra frågor för de äldre, säger hon.

– Om man på sikt frigör ganska mycket pengar som man kan göra mer för, för de äldre så ser inte jag att det kan vara något fel, säger hon.

De problem som varit i Skåne, Halland och Västra Götaland under sommaren med de nya dosleverantörerna är beklagliga och hade sannolikt blivit mindre om flytten hade gjorts på våren eller nu i höst och inte mitt under semestertider, menar hon.

Men nu är den genomförd i dessa tre landsting och Eva Nilsson Bågenholm menar till och med att de kan betraktas som lite modiga som gick ut först.

Nu blir det lättare för andra landsting att dra lärdom av deras överflyttningar och följa efter. Något som kan behövas i Dossverige, menar hon.

– Om man inte vågar någonting nytt så kör man på med det gamla oavsett hur dåligt det är, det tycker jag heller inte är någon bra lösning, säger hon.

Mest läst