Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Det vill utredningen
att apoteken ska göra

28 mars 2017
Det har länge på många håll rått förvirring om vilket uppdrag och ansvar som apoteken har. Apoteksutredningen vill ändra på saken och föreslår en helt ny paragraf i Lagen om handel med läkemedel. Precis som universiteten föreslås apoteken få tre uppgifter.

Nya apoteksutredningen vill tydliggöra apotekens uppdrag i Lagen om handel med läkemedel.

I förslaget ges apoteken – precis som universiteten och högskolorna – tre uppgifter.

– Tanken är att tydliggöra vad apoteken ska göra och vad som kan förväntas av den offentligt finansierade delen av apoteksverksamheten. Det skapar en gemensam bild av apotekens uppdrag och ansvar, och ökar förutsättningarna för samverkan med övrig hälso- och sjukvård. Det tydliggör även vad som inte ingår, vilket är viktigt inför diskussioner om farmaceutiska tjänster som går utöver grunduppdraget, säger Anna Montgomery, apotekare och fram till nyligen sekreterare i apoteksutredningen.

I korthet ska apoteken enligt utredningsförslaget:

Säkerställa att konsumenten så snart som möjligt får tillgång till läkemedel

Ge individuellt anpassad läkemedelsrådgivning/information

I förekommande fall genomföra utbyte av läkemedel

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • apotekare

    Universitetens uppgifter är: Forskning,undervisning och tredje uppgiften (=aktiviteter riktade mot världen utanför akademin). Var finns likheten med de tre uppgifterna apoteket ska ha enligt artikeln??

  • Nils Bergeå Nygren, Sv Farmaci

    Att de är tre till antalet.

  • Ola

    Jag anser att dessa tre uppgifter i stort sett är vad apotekspersonalen gjorde i många år under monopoltiden. Vi försöker givetvis också under nuvarande förhållanden att genomföra dessa uppgifter.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...