Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Brittiska apotek inspirerade svensk delegation

2 juni 2017
I Storbritannien erbjuder apoteken flera läkemedelstjänster och där kan apotekare ha förskrivningsrätt. En svensk delegation var nyligen där på ett studiebesök.

Sveriges Apoteksförening, Sveriges Farmaceuter och Unionen anordnade nyligen en resa till Storbritannien. För att planera resan tog organisationerna hjälp av Sveriges Farmaceuters tidigare ordförande Thony Björk. Han har tidigare även varit ordförande för den europeiska apoteksföreningen PGEU och skrev förra året en rapport om farmaceutiska tjänster i olika delar av världen.

– Storbritannien är längst fram i Europa vad gäller farmaceutiska tjänster och det var därför ett lämpligt resmål för att få inspiration till svenska apotek, säger han.

Med på resan var bland annat företrädare för fackförbunden och representanter från flera av apotekskedjorna.

I Apoteksmarkandsutredningen föreslås TLV få ett uppdrag att utreda införande av en farmaceutisk tjänst i Sverige. Vad det skulle vara för tjänst i så fall är ännu oklart. Thony Björk lyfter särskilt fram det stöd till patienter som brittiska apotek kan ge vid nyinsättning av läkemedel som något som borde prövas också i Sverige.

– Även om patienter idag får information både vid förskrivning och uthämtning av läkemedel uppstår många frågor när patienten väl börjar använda sina läkemedel. Det ligger i vårdens, patientens och läkemedelsindustrins intresse att läkemedel används rätt och det här är ett väldigt bra sätt att åstadkomma det, säger han.

I Storbritannien finns ett antal bastjänster som apoteken får betalt för att utföra. Utöver det erbjuder många apotek betaltjänster.

– Ett exempel är att den som har ont i halsen kan gå till en apotekare som topsar för att se om det är en bakteriell infektion och om det är det kan patienten få antibiotika utskrivet av apotekaren, berättar Clary Holtendal, Sveriges Farmaceuters professionsutvecklare som var med på resan.

Hon påpekar att alla tjänster inte nödvändigtvis är bra och att hon är tveksam till just den här tjänsten mot bakgrund av det stora problemet med antibiotikaresistens.

För halsfluss-tjänsten krävs att apotekaren har förskrivningsrätt, vilket det går att få som apotekare i Storbritannien sedan ett antal år tillbaka.

Enligt Thony Björk är det inte särskilt många apotekare som har certifierat sig för det.

– Det är nog vanligast i områden med liten tillgång på hälso- och sjukvård. Förskrivningsrätten gäller endast ett utvalt sortiment av receptbelagda läkemedel.

Han jämför apotekarnas förskrivningsrätt i Storbritannien med ett farmaceutsortiment, det vill säga läkemedel som kan köpas receptfritt om köpet sker från en farmaceut. Vissa länder har ett sådant sortiment och det är något som bland annat Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening vill ska införas i Sverige.

Apoteksföretagen i Sverige har under de senaste åren utvecklat en rad hälsotjänster, men vad gäller läkemedelstjänster har det inte tagit fart.

Hur kommer det sig att Storbritannien ligger så långt framme vad gäller farmaceutiska tjänster på apotek?

– De har många apotekare och en stark kår som effektivt har visat på nyttan av att apoteken tar en större roll i vårdkedjan, säger Clary Holtendal.

– Bristen på läkare och den dåliga tillgängligheten till sjukvård i Storbritannien har gjort att finansiärerna har sett en möjlighet att avlasta vården och minska felanvändningen av läkemedel genom att den kompetens som finns på apoteken används, säger Thony Björk.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

  • Apotekare pensionerad

    Bra men vi får nog avvakta med farmaceutiska tjänster tills det finns farmaceuter att expediera läkemedel. Enligt Apotekskedjorna räcker inte farmaceuterna till utan apotekstekniker krävs fortfarande för att apoteken skall kunna vara öppna. Det verkar inte finna utrymme idag för tjänster.

  • Ranitidin

    Det är klart att det finns utrymme, särskilt för master nivå utbildade människor att bidra med mer än att agera kiosk arbetare. Högt ärade kunderna skulle snällt behöva lära sig att apotek är mer än en dagis för vuxna och att det gäller att sitta och vänta lite. Det skulle säkert gå hur bra som helst så fort farmaceuterna blev lite oberoende av shampoo försäljning och hade lite självrespekt. Men så är inte fallet, tjänsterna är inte direkt lönsamma, läkare sätter sig på tvären och vår ledning är svag och oambitiöst.

  • Apotekare

    Ingen nyhet. Det har gjorts trevliga studiebesök i bl a England sedan 80-talet och man har hört samma tal hela tiden, men inget händer här. Man ska dessutom komma ihåg att det är långt ifrån alla apotek i England som arbetar så här.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...