Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kristina Billberg om receptfusket: Helt oförsvarbart

10 maj 2017
Manipulation av recept är aldrig försvarbart. Så kommenterar Sveriges Farmaceuters ordförande fallen med de misstänkta receptförfalskningarna i västra Sverige.

Svensk Farmaci har tidigare den här veckan skrivit om fallen med tre farmaceuter som är polisanmälda misstänkta för att ha manipulerat recept. I ett av fallen har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, yrkat att farmaceutens yrkeslegitimation återkallas, de andra två utreds fortfarande av myndigheten.

Kristina Billberg, ordförande för Sveriges Farmaceuter, ser mycket allvarligt på händelserna.

– Det är under inga omständigheter acceptabelt att förfalska eller manipulera recept. I de här tre fallen verkar det också ha skett i stor omfattning, vilket gör det extra allvarligt. Att vara legitimerad apotekare eller receptarie innebär befogenheter, men med det följer ansvar och ett förtroende som inte får förbrukas, säger hon.

Hon påpekar att ingen ska dömas förrän personen har fått en rättslig prövning och att det ännu inte väckts åtal mot någon av farmaceuterna. Men Kristina Billberg är bekymrad över att Ivo sydväst misstänker att det finns ett mörkertal av receptförfalskningar kopplade till farmaceuter.

– Det här är något vi följer och tar på stort allvar.

I det fall där Ivo är klar med sin utredning har farmaceuten uppgett stress som ett skäl till felen. Kristina Billberg framhåller att en hög arbetsbörda inte är en acceptabel ursäkt för att manipulera recept.

– Det är en mycket hög arbetsbelastning på många apotek, det visar vi i vår senaste rapport om arbetsmiljön. Det är ett jätteproblem som vi arbetar med. Men stress och tung arbetsbörda kan självfallet inte rättfärdiga brott, säger hon.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Kommentarer inaktiverade.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...