Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Även branschen blev glatt
överraskad av tjänst-förslag

9 mars 2017
Apoteksbranschen välkomnar de hittills kända förslagen från apoteksutredningen. Förslaget om en farmaceutisk tjänst kan handla om en fortsättning på projektet strukturerade läkemedelssamtal, spår apoteksföreningens vd Johan Wallér.

Som vi skrev i morse har apoteksutredaren Åsa Kullgren nu presenterat delar av innehållet i sin apoteksutredning på DN Debatt.

Precis som Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg är Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, positiv baserat på debattartikelns innehåll.

– Det finns flera positiva skrivningar om apoteken, personalens kompetens och den samhällsnytta som apoteken tillför. Dessutom finns framåtsyftande förslag som kan bidra till en positiv utveckling, säger han.

Medan förslagen om returrätt och 24-timmarsregeln, som ligger i linje med vad branschen länge drivit, var ganska väntade, blev Johan Wallér glatt överraskad av förslaget om att utvärdera en farmaceutisk tjänst.

– Det här är det kanske mest positiva förslaget. En kvalificerad gissning är att man vill se en fortsättning på projektet med strukturerade läkemedelssamtal. Utifrån vad som står i artikeln går det inte att förstå vad som föreslås, men oavsett vilket är detta ett föredömligt initiativ av utredningen.

Johan Wallér välkomnar också utredningens ansats att reglera rådgivningen på apotek.

– Det viktiga är att rätt kompetens arbetar med rätt arbetsuppgift. Då kan man arbeta smartare och varje kompetens kommer till sin fulla nytta oavsett om det handlar om farmaceuter, apotekstekniker eller assistenter. Hur detta ska organiseras på apoteken i detalj vill jag låta vara osagt men min bild är apoteken redan idag till övervägande del arbetar enligt den föreslagna regleringen, säger han.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...