Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Arbete på annan arbetsplats ska vara frivilligt”

16 maj 2017
Sveriges Farmaceuter vill ha ett stopp för att farmaceuter lånas ut till andra apotek när det saknas särskilda skäl. Därför har förbundet inte skrivit på avtalet med Svensk Handel.

I går blev det klart med ett nytt treårigt avtal mellan Svensk Handel och Unionen. Sveriges Farmaceuter har däremot inte skrivit på avtalet med arbetsgivarorganisationen.

– Den stora stötestenen är frågan om arbete på annan arbetsplats. Vi anser att arbete på en annan arbetsplats än den egna ska vara frivilligt och att det ska stå i kollektivavtalet. Där har vi ännu inte kommit överens, säger Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg, till Svensk Farmaci.

Varför är det viktigt?

– Vi får många samtal från medlemmar som undrar om de måste acceptera utlåning. I dag är det oklart om de behöver det. Det kan finnas fall där det är oundvikligt med tillfällig utlåning, men vi vill att det ska bli tydligt för de anställda när de kan tacka nej.

Christer Borg påpekar att det är ett växande problem med att apotekskedjor kräver arbete på annan arbetsplats av sina anställda eftersom kedjorna expanderar och det är brist på farmaceuter.

– Våra medlemmar drabbas särskilt hårt av det här eftersom det alltid krävs minst en farmaceut på ett apotek, vilket gör att de ofta måste arbeta på andra apotek än de egna.

Kristina Billberg, ordförande för Sveriges Farmaceuter, anser inte heller att avtalet är tillräckligt bra som det är nu.

– Vi vill att våra medlemmar ska ha vettiga scheman som går att kombinera med ett normalt privatliv, och att de inte ska lånas ut till höger och vänster. Om arbetsmiljön blir för dålig riskerar vi att apotekare och receptarier inte vill jobba på apotek längre, säger hon.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Vilket är ditt intryck av den nya apoteksutredningen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...