Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotek i fokus när verk
hårdsatsar på inspektioner

4 oktober 2017
Många apotek kan räkna med att få besök av Arbetsmiljöverket denna vecka eller nästa.

Under två veckor ska Arbetsmiljöverket inspektera 2 000 arbetsplatser runtom i landet.

Inspektionerna genomförs som en del av en större kampanj som drivs i samtliga 28 EU-medlemsländer samt i Norge och Island.

Bakgrunden är att Europas befolkning blir äldre och att arbetstagare i framtiden kommer att behöva hålla sig friska för att kunna försörja allt fler pensionärer. Särskilt fokus ligger på detaljhandeln, och dit räknar verket även apoteken.

Många apotek kan därmed räkna med att få stifta bekantskap med verkets inspektörer.

Sveriges Farmaceuter välkomnar satsningen.

– Vi har kunnat konstatera brister i arbetsmiljön på många apotek, och därför är det välkommet att Arbetsmiljöverket ökar intensiteten i sina inspektioner, säger Lena Jäger, ombudsman och arbetsmiljöexpert på förbundet.

Lisa Ekstrand är Sveriges Farmaceuters huvudskyddsombud på Apoteket AB.

Hon var med på en av apoteksinspektionerna tidigare i veckan och kommer att delta vid flera nästa vecka.

– Det är alltid positivt att Arbetsmiljöverket är ute på inspektioner. Det ger bland annat den positiva effekten att apotekscheferna ges tid att reflektera kring arbetsmiljöfrågor vilket inte alltid görs så ofta i driften. Dessa inspektioner är dock vad jag kan se ganska ”snälla” och inte så djupgående, jag hade kanske lite högre förväntningar i det avseendet, säger hon.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Disqus-kommentarer

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Läkemedelsverket har gjort en första kartläggning apropå ett eventuellt införande av ett farmaceutsortiment på apoteken. Är ett sådant sortiment önskvärt eller inte?

Visa resultat

Loading ... Loading ...